Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 
-

 

Από το πολιτικό γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού ΠΕΚΑ κ. Νίκου Σηφουνάκη ανακοινώνεται ότι: στην τελική ευθεία προς την δημοπράτησή του βρίσκεται το μεγάλο αναπτυξιακό έργο της κατασκευής του οδικού άξονα ΚΑΛΛΟΝΗΣ-ΣΙΓΡΙΟΥ μετά την υπογραφή από τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Έργων την Παρασκευή 18 Αυγούστου της απόφασης ένταξης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ενίσχυση της Προσπελασιμότητας 2007-2013» του έργου «Κατασκευή – Αναβάθμιση του Οδικού Άξονα Καλλονής – Σιγρίου Λέσβου».

Στο έργο συνολικού μήκους 46,7χλμ θα πραγματοποιηθούν:
Α) Σε μήκος 21 χλμ. περίπου του υφιστάμενου οδικού άξονα αναβάθμιση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών, ήτοι διεύρυνση διατομής βελτίωσης βατότητας κ.α. στα παρακάτω τμήματα:
-         Από έξοδο Δαφίων μέχρι το ύψος της Μονής Λειμώνος,
-         Από έξοδο Φίλιας μέχρι την είσοδο του Σκαλοχωρίου
-         Από έξοδο Βατούσσας μέχρι την είσοδο της Άντισσας
-         Από έξοδο Άντισσας (στον κόμβο της Ερεσού) μέχρι την αρχή των ελιγμών πάνω από το Σίγρι.
Β) Σε τμήματα συνολικού  μήκους 25,7 χλμ. θα γίνει νέα χάραξη και συγκεκριμένα:
-         η παράκαμψη της Καλλονής και των Δαφίων,
-         η παραλλαγή της Φίλιας,
-         η παραλλαγή του τμήματος Σκαλοχωρίου-Βατούσσας,
-         η παράκαμψη της Άντισσας,
-         η παραλλαγή του Σιγρίου (κατάργηση των ελιγμών).
Η διατομή επί της συνολικής διαδρομής των 46,7 χλμ. θα είναι συνολικού πλάτους 12,00 μέτρων.
Σε δυσχερή τμήματα όπου η κλίση είναι μεγάλη θα κατασκευασθεί πρόσθετη λωρίδα κυκλοφορίας (ΠΛΚ) πλάτους 3,5 μέτρων (σε συνολικό μήκος 10,4χλμ.).
Θα κατασκευασθούν επίσης οκτώ (8) ισόπεδοι κόμβοι κατά μήκος της χάραξης, καθώς και μία γέφυρα στην Άντισσα.
Επιπλέον, προβλέπονται έργα αποχέτευσης-αποστράγγισης, σήμανσης-ασφάλισης, οδοφωτισμού, πρασίνου, καθώς και οι απαιτούμενες απαλλοτριώσεις, αρχαιολογικές έρευνες και μετακινήσεις δικτύων Ο.Κ.Ω.
Στο αμέσως επόμενο διάστημα η Διεύθυνση Δ1 του ΥΠΟΜΕΔΙ θα προχωρήσει στην δημοπράτηση.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΚΑ κ. Ν. Σηφουνάκης δήλωσε:
«Με την υπογραφή της ένταξης στο τομεακό πρόγραμμα του ΥΠΟΜΕΔΙ «μπήκε πια το νερό στ’ αυλάκι» σε ό,τι αφορά στην πρωτίστως αναπτυξιακού χαρακτήρα δημόσια υποδομή της Λέσβου, που είναι ο οδικός άξονας ΚΑΛΛΟΝΗΣ- ΣΙΓΡΙΟΥ. Πραγματικά χαίρομαι γιατί για αυτό το έργο προσωπικά ασχολήθηκα απ’ το 2002 που ανατέθηκε η εκπόνηση της μελέτης με φορέα χρηματοδότησης το τ. Υπουργείο Αιγαίου, και δεν σταμάτησα να εργάζομαι προς την κατεύθυνση υλοποίησης του έργου, όλα αυτά τα χρόνια. Χαίρομαι ακόμη γιατί παρά την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα το έργο εντάχθηκε, χρηματοδοτείται κι ετοιμάζεται να δημοπρατηθεί.

Τα μεγάλα δημόσια έργα και δη αυτά που σχεδιάζονται, προγραμματίζονται κι εκτελούνται απ’ την κεντρική διοίκηση διέπονται από λογής -λογής διαδικασίες που επιβάλλει η εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, γι αυτό απαιτείται πολύς χρόνος απ’ τη στιγμή που ανατίθεται η εκπόνηση της μελέτης μέχρι που να αρχίσει να δουλεύει η πρώτη μπουλντόζα. Ελπίζω ότι θα εξελιχθεί ομαλά και η διαδικασία της δημοπράτησης ώστε να ξεκινήσει επιτέλους το έργο. Παράλληλα ο ίδιος και οι συνεργάτες μου παρακολουθούμε στενά και την εξέλιξη του άλλου μεγάλου έργου που είναι ο οδικός άξονας ΚΑΛΛΟΝΗΣ – ΠΕΤΡΑΣ.»